Hvilket krybdyr skal jeg vælge?

Dato 15.06.2022 5 min

Nogle vil gerne have et krybdyr som kæledyr, da det er fascinerende og spændende at have de eksotiske dyr i hjemmet. Det er dog langt fra alle krybdyr der egner sig til at leve i fangenskab, og derfor skal man tænke over, hvilket krybdyr man vælger. Samtidig kan man ikke rigtig kalde krybdyr for kæledyr.

Krybdyr kaldes også for reptiler, og de findes i mere end 6000 forskellige arter, så der er rigtig mange krybdyr i verden. Et krybdyr kan ikke gøres tam, som f.eks. en hund eller en kat, men man kan alligevel godt have et krybdyr som et slags husdyr i hjemmet. Det kan dog ikke kaldes et kæledyr, og mange af dem vil ikke bryde sig om at blive håndteret. Man skal være bevidst om dette, før man anskaffer sig et krybdyr.

Se krybdyr til salg på dyreportal.dk

Krybdyr i fire kategorier

Kort sagt kan man opdele krybdyr i fire kategorier, såkaldte ordner. Der er crocodilla, som er krokodiller og alligatorer. Der er rhynchocephalia som er tuataraer, der er squamata som er øgler, slanger og ormeøgler, mens den sidste er chelonia, der er betegelsen for skildpadder.

Fælles for alle krybdyr er, at de har en skællet eller hård hud, og så er de vekselvarmere. Skællene medvirker til, at krybdyr ikke udtørrer, når de udsættes for varme, og det faktum, at de er vekselvarme dyr, stiller store krav til de omgivelser, som man holder dem i, uanset hvilket krybdyr man vælger.

 

En agame er et godt førstevalg

Hvis man ikke tidligere har haft et krybdyr, kan en agame være et rigtig godt valg at sætte i sit terrarie. Man kan f.eks. være en skægagame, som er nem at have. Størrelsen af det terrarie, som du vælger, skal passe til dyret du vælger, og det er altid en god idé at rådføre sig med en ekspert. En skægagame har brug for en hule og et varmespot, og eventuelt noget, hvor den kan gemme sig lidt i, i form af grene og sten. En simpel sandbund, kan dog også sagtens gøre det. Krybdyr kan som nævnt ikke domesticeres, som mange andre kæledyr, men til gengæld er de rimelig lette at håndtere. De er også håndterbare for mindre erfarne krybdyrholdere. En agame kan fodres med grønt og insekter, og er altså hverken udelukkede planteæder eller kødæder. En agame er spændende at observere, og kan være et rigtig godt valg. Hvis man f.eks. vælger en vandagame, skal man dog være klar over, at der er flere krav til terrariets udformning og fodring, og derfor er skægagamen det oplagte valg til en begynder.

 

Frøer er populære

Et krybdyr, som er et populært valg, er amphibier, som også kaldes for frøer. Der findes mange arter, størrelser og farver, og nogle er særdeles giftige. Frøer stiller store krav til indholdet i dit terrarie og klimaet, og der er eksempelvis behov for et vandområde. Der kræves en høj luftfugtighed og så skal der være varmelamper. En frø er derfor ikke et begyndervalg, da de kan være svære at passe og kræver et vist kendskab at have.

 

Gekkoer kan håndtere berøring

Mange krybdyr ejere er glade for gekkoer, og modsat mange andre krybdyr, kan en gekko ofte godt klare lidt berøring og løft. En gekko kan også være et godt førstevalg, da den er forholdsvis let at håndtere. Hvis du vælger en gekko, skal du have et mellemstort terrarie, som er udstyret med grene og bevoksning, samt sand. En gekko spiser melorme, fårekyllinger og kakerlakker. Gekkoer har brug for en varmelampe såvel som UVB-belysning, som hjælper med at opretholde en optimal sundhed hos gekkoen.

 

Slanger er svære at håndtere

En slange er et velkendt krybdyr, men ikke et godt valg for en nybegynder. Du skal ikke have en slange, medmindre du har grundigt kendskab til slanger. Faktisk er slangen ret nem at holde, men de kan være svære at håndtere. Python og snoge er de mest populære slangevalg hos krybdyrholdere.

 

Vandrende pinde vinder indpas

En anden mulighed, hvis man gerne vil have et krybdyr, er en vandrende pind. Der findes flere arter, størrelser og farver, og de er særdeles sjove at studere. En vandrende pind, er dog ikke nem at håndtere, men forholdsvis nem at have. I terrariet skal der være adgang til kviste og blade og en jævn varm temperatur. Frugt og grønt er en vandrende pinds primære fødekilde, og skal derfor tildeles løbende.

 

Skildpadder er populære hos børn

Skildpadder er rigtig populære og det tætteste man kommer på et kæledyr, når man vil holde et krybdyr. Der stilles dog store krav til hyppig fodring, og så skal man være klar over, at mange skildpaddearter, kan blive rigtig store. En skildpadde kan spise tørfoder, men vil trives bedre med frugt og grønt. En skildpadde har brug for en hule at trække sig tilbage i, og varmezoner med mellem 25 og 50 grader. En skildpadde kan blive virkelig gammel, og det skal man altså også tænke over, inden man erhverver sig det interessante dyr. Skildpadden er ofte et godt valg i børnefamilien.

Se salgsannoncer indenfor alle krybdyrarter

Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange krybdyr findes der?

Der findes rigtig mange forskellige krybdyr på verdensplan, og faktisk er der beskrevet mere end 6000 arter på verdensplan.

Hvad koster et krybdyr?

Prisen på et krybdyr kan variere rigtig meget, og afhænger af hvilken type du vælger. En skægagame kan fås til omkring 900 kroner, mens en gekko ofte kan fås lidt dyrere.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på