Køb det rigtige terrarium

4 min

Når du vælger at købe et krybdyr, som kæledyr, er udstyret noget af det du skal være meget omhyggelig med at købe. Et terrarie er meget vigtigt og bør passe til dit kæledyrs størrelse og behov for både plads, miljø og indeklima.

Når du køber et terrarium, er det vigtigt, at du er opmærksom på, om det er egnet til krybdyr og særligt til dit specifikke kæledyr - hvis det overhovedet er muligt, bør du altid tage dit kæledyr med dig, når du køber et nyt hjem, for det kan være afgørende for dets trivsel fremover. Hvis dette ikke er muligt, skal du sørge for at tjekke flere modeller, inden du køber et.

En af de ting, man skal være opmærksom på, når man køber et terrarium, er at sikre sig, at det bliver stort nok til dyret. En almindelig fejl blandt dem, der holder krybdyr som kæledyr, er, at de ikke gennemtænker deres beslutning så grundigt, som de bør. De er så begejstrede for at få et krybdyr i huset, at de kun overvejer, hvilken type kæledyr det er, før de køber alt muligt udstyr - selv når de ikke rigtig har nogen idé om, hvor meget plads dyret har brug for. Resultatet er ofte et dårligt tilpasset terrarie med lufttætte omkredse, der gør hele buret ubrugeligt, uanset om der er plads nok indeni.

Et terrarie bør være stort nok til at rumme et miljø, hvor dit krybdyr kan trives. Nogle arter har brug for grene, sten eller små huler de kan gemme sig i. Derudover skal et terrarium også sikre, at du har et godt udsyn til livet deri - både for at nyde det, men også for at holde øje med eventuelle problemer eller skader. Samtidig skal du overveje, hvilke atmosfære dit kæledyr har brug for. Mange krybdyr stammer fra varme egne og det er derfor vigtigt med en god temperatur. Den kan skabes ved at anskaffes sig en god varmepære.

Køb eller sælg krybdyr på dyreportal.dk


Gode tip til valg af terrarium

Et af de vigtigste elementer du skal tjekke er et låg, der hverken sidder for stramt eller for løst omkring den øverste kant af indhegningen. Det skal forhindre krybdyrene i at flygte, samtidig med at der stadig er god ventilation, så ilt og fugt er på det helt rigtige niveau. Hver gang du åbner et anlæg med et gitterlåg, bør du kontrollere det for at sikre dig, at der ikke er nogen huller mellem låget og beholderens sider, hvilket kan være dødbringende for dit krybdyr, da de kan sidde fast i forsøg på at stikke af.

Det er vigtigt at sikre, at dit krybdyr hele tiden har adgang til mad og vand. Foder kan arrangeres, så det er let for dyret at nå, mens vandbassiner ikke bør være så store, at dyret risikere at drukne, dog skal de altid have adgang til vand at drikke. Den rette temperatur i terrariet kan klares med varmelamper, varmemåtter eller varmepærer. Det er alle forskellige muligheder, der kan bruges til at give krybdyret den rette temperatur. Det vigtigste er at vælge et varmesystem, der passer til dit krybdyrs behov i terrariet.

Almindelige varmepærer er ikke altid gode for krybdyr og derfor anbefales det at bruge infrarød varmepærer. Dog er det mest væsentlige at du bruger nogle der er lavet særligt til dette formål. Den rette temperatur skaber et godt indeklima for dit kæledyr, så dyret har de bedste forudsætninger for at trives. Mere moderne typer almindelige pærer afgiver også infrarød stråling og fungerer godt, så længe temperaturen ikke er for høj inde i dit terrarie. Det kan dog være svært at styrer, da de ikke er lavet specielt til dette formål.

Det vigtigste er, at du sørger for, at hvis du køber en varmepære, er den ikke for varm til at røre ved. Hvis varmepæren er for varm, kan den forårsage en brand i dit terrarie, hvis der er strøelse eller køkkenhåndklæder i terrariet. Hvis temperaturen inde i dit krybdyrs terrarie bliver for varm, skal du flytte dyrets dags lampe længere op. Sørg for at have nok plads mellem lampen og det sted, hvor dit krybdyr sover, så det ikke brænder sig selv i søvne. Krybdyr har brug for UV-B, som nogle pærer producerer, da de er lavet til at efterligne sollys, men det er  kun visse typer pærer så sørg for at have en pære af god kvalitet, der producerer UV-B. Det anbefales altid at købe infrarød varmepærer særligt til dette formål.

Hvis krybdyret har et sted at komme væk fra varmen, kan det selv vælge, hvor det vil være, når det har brug for at køle ned. Sæt ikke et fad under en varmepære, da det kan være farligt eller brænde dit krybdyr, hvis det vælter. Det samme gælder med sten og grene der skal skabe miljø.

Find krybdyr til salg

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på