Almindelig neonfisk

Dato 27.07.2022 3 min

Bliv klogere på neonfisken neon tetra, som er almindelig at have i akvarier. Den hører til familien af ægte tetras og den er en af de allermest populære akvariefisk i verden. Det er den sammen med eksempelvis guldfisk og guppyer.

Neonfisken er i høj grad populær på grund af dens klare farve, som er smukke at have i akvariet. Man skal dog være klar over, at en neonfisk kan være ganske svær at opdrætte og man skal derfor ikke forvente, at man sådan lige kan avle en stor portion neonfisk.

 

Neonfiskens oprindelse

En neonfisk er oprindeligt en ferskvandsfisk, som kommer fra den øvre del af Amazonas, hvor den stadig kan findes i naturen i dag. Neonfisken som akvariefisk er dog oftest opdrættet i Østasien, langt fra dens oprindelige levested, og i dag kan man se neonfisk i akvarier i det meste af verden.

 

Fakta om neonfisk

Neonfisk er normalt 3-4 centimeter i længden. Det er en slank fisk, hvor man kan se forskel på hunner og hanner ved, at hunnerne normalt har en mere afrundet mave end hannen. En neonfisks finder er gennemsigtige. Det mest karakteristiske ved en neonfisk er dens farve. Den har en turkisblå stribe, som strækker sig helt fra øjnene ned over størstedelen af fiskens krop. Herunder har den en rød farve, som dækker en stor del af kroppen. Neonfisken giver et glødende lys, som skyldes den refleksion der skabes når fisken er i vandet. Neonfisken farve tjener i naturen et ganske vigtigt formål. De små fisk lever i stimer, og refleksionerne forhindrer potentielle rovdyr i at angribe.

Neonfisken findes i andre varianter en den klassiske. Den fås i en blå neon udgave, hvor den røde farve ikke er eksisterende under den blå stribe, og så fås den i en rød udgave, hvor den røde del strækker sig over hele fiskens længde.

Neonfisk bliver normalt kun et par år i den vilde natur, men når de holdes i akvarie, kan de sagtens blive mellem 6 og 10 år.

 

Sådan holdes neonfisk i akvarier

Hvis du drømmer om at have neonfisk i dit akvarie, skal du ikke blot anskaffe dig en, men flere. Den lille fisk trives bedst i stimer, og det anbefales derfor, at man har minimum 10 neonfisk sammen. Du bør have et akvarie med en volumen der er stor nok til at have flere fisk, og hvis du blot sørger for dette, er en neonfisk ganske let at have. Neonfisken foretrækker vandtemperaturer på mellem 20 og 24 grader, og derfor skal man sikre, at eventuelle andre fiskearter man vil have i akvariet, også kan trives i denne temperatur.

Det er vigtigt at sikre, at neonfisken har tilstrækkelig plads til at svømme i akvariet, og det skal man særligt tænke over i forhold til beplantning. Det er en god idé at fylde godt med rødder og sten i akvariet, da hannerne elsker at have et område, hvor den kan skjule sig. Neonfisk foretrækker dæmpet lys, og samtidig er de glade, hvis bunden i akvariet er så mørk som mulig, da de bedre kan gemme sig på den måde.

 

Når neonfisken bliver syg

En neonfisk kan sagtens blive syg, og den har en øget følsomhed for at blive syg med den kendte neon-sygdom. Symptomerne på dette kommer med en misfarvning på kroppen, og samtidig kan fisken få en krummet rygsøjle og balanceproblemer. Denne sygdom resulterer normalvis i, at fiskene dør, da der ikke findes en succesfuld behandling. Hvis man opdager, at en af neonfisken har symptomer på denne sygdom, skal den straks fjernes fra akvariet for at undgå spredning til de øvrige.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad spiser neonfisk?

Neonfiskene vil gerne have små krabber, vandlopper og myggelarver, og det kan gives både i levende form og som frossen mad. De kan også sagtens spise prydfiskefoder eller tabletter, og på den måde sikrer man, at de får de rette næringsstoffer.

Hvilke fisk kan man have sammen med neonfisk?

Du kan have flere forskellige slags fisk sammen med neonfisk, hvis blot de trives under de samme forhold. Det er altid en god idé at forhøre sig hos en ekspert, inden man vælger hvilke fiskearter, man gerne vil have sammen.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på