Agern er giftige for heste

Dato 02.06.2022 3 min

Agern som er frugten fra egetræer, er giftige for heste. Agern falder af træerne i efteråret, og for det meste er hestene gode til at gå udenfor at spise dem, men der kan være undtagelser. Hvis hesten spiser store mængder agern kan det gå alvorligt gal, og i værste fald have et dødeligt udfald.

 

Har du styr på træerne på folden?

Det er godt med træer på og omkring hestefolden, da det kan give skygge, som er til stor fordel for hesten, særligt på varme dage. Det er dog en god idé at undersøge hvilke træer, der er rundt om hestefolden, for nogle planter er giftige for heste. Det gælder f.eks. eg, hvor agern fra træerne kan være meget giftige for hesten. Egetræer er meget normale i Danmark, og hvis man finder ud af, at man har egetræer, skal man ikke gå i panik. Hvis hesten har masser af mad i form af græs og hø, så vil den næsten med sikkerhed ikke spise agern. Er der derimod ikke mad at finde, kan det meget vel være, at hesten begynder at spise af de giftige frugter.

 

Hvorfor er agern farlige?

Grunden til, at agern er farlige for heste, er på grund af deres høje indhold af tannin, som er garvesyre. Garvesyre er ætsende og forårsager vævsreaktioner i hestens mave- og tarmkanal, og så kan det give skader på nyrer og lever. I høje doser kan det føre til så store skader, at hesten dør af at spise agern.

 

Symptomer på agern-forgiftning

Hvis du opdager, at din hest har spist et agern eller måske flere, så er det ikke ensbetydende med, at hesten bliver syg. I langt de fleste tilfælde, vil det ikke give problemer eller kun små mavesmerter. Indtag i store mængder, vil dog med stor sandsynlighed give større problemer. Derfor bør man som hesteejer kende symptomerne på agern-forgiftning. De første symptomer der ofte indtræffer, er at hesten bliver træt og ikke vil spise sin mad. Herefter vil den ofte få koliklignende symptomer på grund af forstoppelse og senere få en tjærelignende diarré. Hesten kan i nogle tilfælde også få feber, når den har agern-forgiftning.

Hvis du har mistanke om, at din hest har spist agern, så er det altid en god idé at kontakte dyrlægen. Selvom der ikke er nogen konkret behandlingsform for agern-forgiftning, så kan dyrlægen symptombehandle de problematikker der opstår, og dermed hjælpe hesten.

 

Undgå agern-forgiftning

Hvis du vil være helt sikker på, at din hest ikke får agern-forgiftning, så skal du sørge for, at der ikke er egetræer på eller omkring hestefolden. Hvis du ikke har forstand på træer og planter, så er det en god idé at få en til at hjælpe dig, som har forstand på det. Der er flere andre planter, som er giftige for hestene, så sørg for at gennemgå om nogle af de andre også er til stede. Det kan f.eks. være taks, brandbæger og ahorn, som alle kan være meget giftige for heste. Hvis du ikke kan undgå, at der er egetræer nær hestefolden, så er det en god idé at være opmærksom på, at der ikke ligger mange agern på folden om efteråret. Det kan være, at man i perioder med fordel, kan hegne de områder fra på folden, i perioder hvor der er agern, som falder ned. Det forhindrer hesten i at komme i nærheden af agern og spise dem, og dermed er du sikker på, at du undgår, at din hest får agern-forgiftning.

 

Kunne du tænke dig at se heste til salg? Klik her

Ofte stillede spørgsmål

Kan hesten dø af agern-forgiftning

Ja i værste fald kan hesten dø af agern-forgiftning. Det vil normalt ikke ske ved indtag af få agern, men hvis hesten spiser store mængder, kan den sagtens dø af det.

Hvilke planter er giftige for heste?

Blandt giftige planter kan nævnes egetræer, taks, skarntyde, tuja, bregne, guldregn, svensk kløver, padderok, lupiner, perikum, smørblomst, liljekonvaller og brandbæger. Nogle af planterne er endda giftige i tørret version, og man skal derfor være opmærksom på, at de ikke bliver presset i hestens hø og wrap.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på