Af og til hører man om heste der får kolik og i værste fald kan hesten dø af kolik, hvis ikke den bliver behandlet. Kolik er en tilstand, som hurtigt udvikler sig, og fra milde koliksymptomer til voldsomme symptomer kan perioden være ganske kort. Man bør altid kontakte dyrlægen, hvis man har mistanke om, at ens hest har kolik.
Om kolik
Kolik er en massebetegnelse for smerter fra hestens bughule. Årsagen til kolik kan være mange, og udover, at det kan være smerter fra mave og tarm, så kan det også skyldes alvorlig nyresygdom eller for nogle hingstes vedkommende, sygdomme som relaterer til sædstrenge eller testikler. Kolik kommer altså i mange former.
Symptomer på kolik
Symptomerne på kolik varierer meget fra hest til hest, og kan også variere fra gang til gang hos den enkelte hest. Der er dog en række symptomer der er klassiske, og som ofte er tegn på kolik hos heste. De typiske symptomer er eksempelvis skrabene forben eller, at hesten vender sig og kigger på maven. Symptomer kan også være, at hesten sparker mod bugen, ruller sig, sveder, stopper med at spise eller trækker vejret hurtigere. Foruden førnævnte kan der være andre symptomer.
Typer af kolik
Der er flere forskellige typer af kolik hos heste, men den mest normale årsag er forstoppelse. Herefter kommer fejlgæring og luftophobning, samt ændring i tarmens bevægelser. Forstoppelse i tarmen skyldes ofte ændringer i hesten fodring, nedsat vandindsat eller ophobning af parasitter. Forstoppelse i tyndtarmen skyldes ofte infektion med spoleorm, og ses oftest hos yngre heste. Blindtarmsforstoppelse er ofte på grund af infektion med bændelorm, ændring i fodring eller nedsat vandindtag hos hesten. En fejlgæring sker normalt ved foderændringer, uregelmæssig fodring eller et pludseligt stort indtag af græs, fuldfoder eller lignende. Lejeforandringer skyldes normalt gasophobning i tarmen.
Sådan diagnosticeres kolik
Hvis man har mistanke om, at en hest har kolik, vil dyrlægen altid lave en grundig undersøgelse. Ved undersøgelsen tjekkes hestens slimhinder. Her ses på farven, fugtigheden og kapillærer-fyldningstiden, som alle tre har indflydelse på, hvor hestens kredsløb har det, og om den har brug for væske. Dyrlægen vil også undersøge hestens puls, som kan fortælle om hvor slemme smerterne er, mens tarmens lyde kan sige noget om, hvordan hestens tarmsystem arbejder. Overaktive tarme vil ofte være lig med fejlgæring, mens stillestående tarme ofte skyldes forstoppelse.
Ved at undersøge hesten i endetarmen dyrlægen med hånden mærke om der er tegn på forstoppelse eller om der er en tarm der ligger forkert. En del af kolikundersøgelse vil ofte ofte være at føre en slange ind gennem hestens næsebor ned i mavesækken, hvor mavesækken skylles med vand.
Behandling af kolik
Alt efter hvilken type kolik hesten har, hvilken hest det er og hvor slem tilstanden er, så er der forskellige måder at behandle kolik på. Ofte vil behandlingen bestå af smertestillende og/eller tarmafslappende medicin som gives til hesten. I nogle tilfælde vil man kombinere med forstoppelsesløsnende midler, olie og elektrolytter. Dyrlægen kan også i nogle tilfælde anbefale faste og let motion. Hvis der er mistanke om parasitter, vil dyrlægen med stor sandsynlighed anbefale at der laves en gødningsprøve og derefter eventuelt behandles mod parasitter. Hvis hesten har voldsom kolik, er det måske ikke nok med ovenstående behandling, og i de værste tilfælde kan kolik kræve operation. Er dette tilfældet vil dyrlægen henvise til et hestehospital, der kan stå for behandlingen.
Forebyg kolik
Mange hesteejere vil opleve kolik gennem tiden som ejer af en hest, men man kan faktisk godt selv gøre noget for at forebygge. Først og fremmest bør man sørge for at lave regelmæssig parasitkontrol, hvor man tager gødningsprøver. Det anbefales, at man tester hestene både i foråret og efteråret, og som minimum en gang om året. Ved at mindske parasitbyrden og behandle hvis der er mange, mindsker man sandsynligheden for kolik der opstår på baggrund af parasitophobning. En anden ting der er med til at forebygge kolik, er tjek af hestens tænder. Man skal desuden sørge for at hesten får et grovfoder af en god kvalitet og at måltiderne er fordelt jævnt. Skal hestens skifte foder, bør den vænnes gradvist til det nye foder. Derudover er det vigtigt, at hesten har adgang til frisk vand, også på folden. En anden ting der kan være med til at forebygge kolik, er regelmæssig motion af hesten, da det holder tarmsystemet i gang.
Ofte stillede spørgsmål
Hvis du har mistanke om, at din hest har kolik, bør du straks kontakte dyrlægen, som kan rådgive dig omkring, hvad du skal gøre ind til han eller hun er fremme hos dig og hesten. Ofte vil dyrlægen anbefale at du går med hesten med små pauser, for at holde gang i systemet.
Ja heste kan sagtens dø af kolik. Kolik er en af de mest almindelige dødsårsager hos heste. Årsagen til død som følge af kolik er, at der sker en proces, hvor der opstår en forgiftning i hestens krop, når dens har meget ond, sveder og pulsen stiger. Det kan være en meget smertefuld død, og det er vigtigt, at man hurtigt får hjulpet hesten, hvis den har koliksymptomer.
Tarmslyng kan opstå som følge af kolik, og er en lejeforandring i tarmen, hvor et større eller mindre stykke tarm har flyttet sig fra sin naturlige placering. Det sker oftest som følge af en unaturlig gæring i hestens tarm.