Seneskader hos heste

Dato 25.08.2022 4 min

Seneskader er en hyppig skade hos heste, og det er derfor godt at vide hvad man skal gøre for at undgå seneskader og hvad man skal gøre for at behandle dem, hvis man ejer en hest. Her på siden kan du blive klogere på heste og seneskader.

Sener består af små bundter af bribrøst vindevæv, som sidder i hver ende af en muskel og fæstner musklen til knoglen. Overbelastning af sener medfører, at de enkelte fibrer i senes strækkes for meget, og dermed bliver beskadigede eller revet over. Det er i denne situation, at hesten får det man kalder en seneskade. Hvis hesten får en seneskade vil den reagere med varme, hævelse og smerte, ligesom den normalt vil udvise halthed. Seneskader opstår normalt i bøjesener og gaffelbånd, og kan variere meget i forhold til hvor voldsomme de her.

 

Symptomerne på en seneskade

Der er forskellige symptomer på seneskader, og det afhænger også lidt af hvilke sene, skaden er sket i. Normalt vil der være varme i området omkring den beskadigede sene, og der vil ligeledes være hævelse i området. Normalt vil hesten også være øm og udvise tegn på smerte ved tryk på den beskadigede sene. Der kan også være en decideret fortykkelse i området omkring senen, ligesom heste normalt vil være halte, hvis de har fået en seneskade.

 

Årsager til seneskader

Der er forskellige ting der kan være grund til seneskader hos heste. En af dem er vedvarende belastning, som medfører til små mikroskader i vævet ved senen, og som ved fortsat belastning kan føre til en voldsommere og mere akut seneskade, og i værste fald føre til, at senes brister. En seneskade kan også opstå akut, f.eks. hvis hesten træder forkert.

Utrænede heste har større risiko for at få seneskader, særligt hvis man pludselig træner en hest hårdt, som ikke er vant til det. Derfor bør man altid tænke over gradvist at øge træningen af en hest, og ikke altid bygge på, men også en gang imellem lade hesten træne let og blot vedligeholde formen. Hvis man allerede fra hesten unge år tænker over at tilrettelægge træningen, så sener stille og roligt styrkes, vil risikoen for seneskader i fremtiden være langt mindre. En af nøgleordene i forhold til en god træning af senerne, er variation. Ved at variere træningen, bruger hesten benene og dermed senerne på forskellige måder, og det medvirker til at styrke led, sener og muskulatur.

 

Forskel fra race til race

Der er faktisk forskel på hvor stor risiko en hest har for seneskader, alt efter hvilken race det er, ligesom brugen af hesten også har stor betydning. Dressurheste får overvejende slet skader i gaffelbåndet og støttebåndet til den dybe bøjesene, mens springhestene oftere får skader i støttebåndet til den dybe bøjesene og den dybe bøjesene. Travheste får ofte skader i gaffebåndsgrenene og i den overfladiske bøjesene, mens galopheste generelt er i større risiko for seneskader på grund af den voldsomme belastning.

 

Følger af seneskader

En seneskade giver en del følger, da en seneskade heler langsomt. Det skyldes blandt andet, at der er en dårlig blodtilførsel til senerne, og derfor er det også utroligt vigtigt, at man som hesteejer er tålmodig, når det kommer til seneskader. En hest der har haft en seneskade, er i større risiko for at få vedvarende men, som kan påvirke dens præstationsevne i fremtiden, og hvis man ikke giver hesten tid til at hele, er der endnu større risiko for vedvarende problemer som følge af seneskaden. Der er en risiko for, at hesten ikke kommer tilbage til samme præstationsevne, som den havde før skaden.

 

Pas på din hest

Generelt er det vigtigt at passe på sin hest, hvis man gerne vil undgå seneskader. Som nævnt er det godt med varieret træning, men daglig foldtid på store folde med kuperet terræn er også noget, som er rigtig godt. Det er med til at styrke hesten på en naturlig måde uden indflydelse fra rytteren. Det er vigtigt, at man ikke belaster hesten voldsomt fra den ene dag til den anden, men over tid træner hesten op til at kunne yde det man ønsker. Foruden førnævnt er en faktor som fodring også rigtig for hestens og kan have betydning for risikoen for skader hos den enkelte hest. Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at man holder løbende øje med sin hest. Skulle hesten få en mindre skade, gælder det om at få den behandlet, inden skaden udvikler sig til at blive endnu værre.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor lang tid tager en seneskade om at hele?

Det kommer an på hviken sene der er beskadiget og hvor kraftigt senen er beskadiget. En sene er som hovedregel lang tid om at hele, og det tager normalt et sted mellem ét halvt og ét helt år for en seneskade at hele. Herefter følger en genoptræningsperiode, så det kan være en langsommelig proces at få en hest på rette køl efter en seneskade.

Hvordan ser en seneskade ud?

En seneskade i mindre omfang giver ikke tydelige symptomer, men kan opdages gennem minimal varme i det skadede område, eller hævelse som forsvinder når hesten arbejder. Mere alvorlige seneskader opdages lettere, da der her vil være tydelig varme og hævelse i det skadede område, samt tydelig smerte og halthed fra hesten.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på