Halthed hos heste kan skyldes mange ting. Haltheder er relativt hyppige, og ofte er det ikke alvorlige skader der er skyld i hestens halthed, men det er vigtigt at være opmærksom og give hesten den rette behandling, hvis der er brug for behandling.
Hyppig tilstand hos heste
Haltheder hos heste er hyppigt forekommende hos heste og kan opstå akut eller udvikle sig over længere tid, f.eks. i form af en overbelastningsskade. Akutte haltheder opstår normalt som følge af fald, spark, skrid, vrid eller andre traumer. Det sker normalt når hesten går på fold eller er i træning, altså under ridning. Langsomme haltheder, som udvikler sig over tid, kan skyldes gentagen overbelastning, uhensigtsmæssigt brug af hest, alder, fedme eller dårlig benstilling.
Ved haltheder som man ikke kender årsagen til, som er opstået akut eller som er kraftige, bør man altid kontakte dyrlægen, som kan undersøge hesten. Når en hest halter, er det afgørende at få diagnosticeret, hvor hesten er beskadiget, for at kunne give den rette behandling og genoptræning.
Lokalisering af skaden
Ved en halthedsundersøgelse mærker dyrlægen hesten grundigt igennem og mærker efter hævelser, sår, varme og ømhed. Hesten ses hvis muligt også i bevægelse, både som mønstring og longering, og gerne på både hård og blød hund. Denne del af undersøgelsen laves for at identificere hvilket eller hvilke ben hesten er halt på.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at anvende det man kalder blokader, hvor man sprøjter lokalbedøvende medicin ind i specifikke områder for at udelukke hvor skaden er. Når hesten ikke længere halter efter en blokade, har man lokaliseret hvor skaden sidder, eller hvor smerten kommer fra.
Billeddiagnostik af heste
Det er i dag muligt at undersøge hestene på mange måder i forbindelse med eksempelvis halthed. Man kan lave billeddiagnostik af det skadede ben i form af røntgen, CT-scanning, ultralydsscanning, MRI-scanning og scintigrafi og på den måde finde frem til skadens omfang, for at kunne igangsætte den korrekte behandling. Hvilken type billeder man laver, afhænger af skadens placering. Knogler vurderes bedst igennem røntgenbilleder, hvorimod muskler, sener og led vurderes bedst gennem ultralydsscanning. I tilfælde, hvor disse to muligheder ikke giver et svar, kan man bruge MRI- eller CT-scanner, der kan lave mere avancerede billeder.
Behandling af halthed
Der er mange forskellige måder hvorpå haltheder behandles, og det afhænger af skadens udformning og omfang. Det er derfor også altafgørende, at man stiller den korrekte diagnose, så man kan give den korrekte behandling. Hvis et led er inflammeret eller overbelastet, hvis man ofte sprøjte antiinflammatorisk medicin ind i leddet. Det kan være i form af binyrebarkhormon eller biologiske produkter som PRF og PFP, som er udvundet af hestens blod eller stamceller. Hvis det er en sene eller et ledbånd, som er beskadiget, kan man sprøjte medicin direkte ind i skaden eller omkring. Men ofte handler det også om tid og aflastning, når man skal have denne type, skader til at hele. I nogle tilfælde kan beskæring og skoning af hesten også have stor indflydelse på, hvordan en skade heler og hvor hurtigt en skade heler. Der er altså mange forskellige ting, man kan gøre for en halt hest, og netop derfor er det meget vigtigt, at man rådfører sig med en dyrlæge, som kan give den rette behandling og det rette genoptræningsprogram. Gør man det ikke rigtig fra start, kan man udsætte helingsprocessen eller i værste tilfælde forværre skaden.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor lang tid en hest er halt afhænger af hvilken skade hesten har pådraget sig. En hest kan sagtens være halt i blot en dag eller to ved et let slag eller vrid, mens voldsommere skader kan kræve månedsvis behandling før haltheden forsvinder. Foruden behandlingsperioden vil der altid være en genoptræningsperiode, før hesten er helt klar igen.
En hests ben kan hæve af forskellige årsager. Nogle heste har galle i benene, som er en ret ufarlig hævelse i benet, og det ses ofte hos ældre heste. Hævelse kan desuden opstå i forbindelse med slag og skader. Har din hest galle i benene, vil det normalt kunne motioneres væk, da det skyldes dårligt kredsløb.
Prisen på røntgenfotografering af heste afhænger af hvor mange billeder der skal tages, hvilken dyrlæge man vælger og hvilken del af hesten der skal fotograferes. Røntgen af alle fire ben vil normalt koste et sted mellem 2500 og 3500 kroner.