Hvad er forfangenhed hos heste?

Dato 02.06.2022 4 min

Heste kan blive forfangne, særligt når der er meget græs om foråret, og her skal man passe ekstra godt på hesten, da den kan blive meget syg og i værste fald skulle aflives, når den bliver forfangen.

Med sommeren og solen, og forårets store mængder græs, kommer der større mængde af sukker og fruktan i græsset. Det kan hesten rigtig godt lide, men det kan også være farligt for din hest, da det kan føre til forfangenhed.

 

Hvad er akut forfangenhed?

Hvis man vil undgå forfangenhed, så bør man vænne hesten langsomt til græsset om foråret. Selvom man gør det, kan nogle heste være mere disponerede for at blive forfangne. Det gælder f.eks. ofte ponyer. Hvis din hest er så uheldig, at den bliver forfangen, hænger det sammen med, at den har fået en sygdom akut i hoven. I de fleste tilfælde rammer det hestens forhove, men det kan i nogle tilfælde også ramme hestens bagben.

Forfangenhed er meget smertefuldt for hesten, og i de værste tilfælde kan forfangenhed føre til, at hovbenet i hestens ben drejer, og det kan betyde, at hesten må aflives, da smerterne ikke kan helbredes. Det er vigtigt at tage forfangenhed alvorligt, og gribe hurtigt ind, hvis man har mistanke om, at en hest er blevet forfangen.

 

Symptomer på forfangenhed hos heste

I takt med at sygdommen indtræffer og læderhuden løsnes i hestens hov, vil smerten tage til. Det vil vise sig i form af halthed i benene, og hesten vil være uvillig til at bevæge sig, da det gør ondt at flytte benene. En hest vil ofte stille sig med forbenene lidt fremad for at lette trykket på hovene.

Når hesten er forfangen, vil den også få øget puls i benene, og man vil typisk mærke pulsen kraftigst de første dage, hvor forfangenheden er indtruffen.

 

Sådan stiller dyrlægen diagnosen

Når man som hesteejer har mistanke om, at hesten er forfangen, skal man straks ringe til dyrlægen, da dyrlægen kan hjælpe din hest mod dens smerter. Dyrlægen stiller diagnosen ud fra det kliniske billede, som han eller hun ser, når han tilser din hest. Dyrlægen vil mærke efter pulsen i benene, og visitere med en visiter-tang i hestens hove. Hesten vil være øm i kronranden og samtidig have en gang, som indikerer, at den er forfangen.

Når dyrlægen skal hjælpe en forfangen hest og behandle den, vil han eller hun give din hest smertestillende, betændelseshæmmende og blodkarregulerende medicin, som kan hjælpe din hest. I nogle tilfælde vil hesten også få antibiotika i behandlingen af dens forfangenhed. En anden måde hvorpå man kan behandle hesten, er ved at give den sygebeslag på hovene, som kan aflaste trykket på hestens hov.

 

Undgå forfangenhed hos hesten

Der er heldigvis mange ting, man som hesteejer kan gøre for at undgå, at hesten bliver forfangen. Der findes forskellige råd, som man bør følge, hvis man vil gøre sit for at undgå forfangenhed hos hesten. Først og fremmest gælder det om at vænne hesten stille til nyt foder eller til græsmængden om foråret. Det er vigtigt, at man giver hesten tid til at vænne sig til en ny slags foder, da pludseligt foderskifte kan føre til forfangenhed. Særligt græsset skal man tænke over. I foråret, kan det være en god idé at sørge for, at hesten er ret mæt inden den kommer ud på græsset. Giv den hø i boksen inden den kommer ud, så den ikke angriber græsset af sult, når den kommer ud. Tænkt samtidig over, at den ikke bør gå på græsset ret længe ad gangen de første uger. Start ud med at lade den gå i en halv time, og øg så længden af græsningsperioden stille og roligt. Har du en hoppe der skal fole, skal du være klar over, at en efterbyrd, der ikke kommer ud hurtigt nok efter folingen, også kan føre til forfangenhed. Derfor skal du sikre dig, at efterbyrden er kommet indenfor seks timer, og hvis ikke, bør du kontakte dyrlægen.

Skal du købe eller sælge en hest? Klik her for at se mere

Ofte stillede spørgsmål

Kan hesten dø af forfangenhed?

Hvis hesten bliver forfangen, vil symptomerne bliver voldsomme i løbet af få dage. I den akutte fase, kan der være heste der får det så skidt, at man er nødt til at aflive dem i henhold til dyrevelfærdsloven. Sygdommen er ikke dødelig i sig selv, mens da lidelsen kan være så pinefuld, kan man godt sige, at hesten kan dø af forfangenhed.

Kan heste blive forfangne om vinteren?

Det er klart om foråret og sommeren, at heste oftest bliver forfangne. Det kan dog også ske om vinteren, og det sker oftest om vinteren, når frosten sætter ind.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på