Tandsmerter hos heste

Dato 02.06.2022 4 min

Flere heste har ondt i tænderne, og hvis ikke ejeren opdager det, kan det ofte resultere i adfærdsproblemer. Smerter i tænderne kan være meget ubehagelige for heste og samtidig kan det resultere i store frustrationer hos hesteejeren, hvis ikke det bliver behandlet.

Infektioner i tandrødderne eller andre tandproblemer hos heste, er faktisk ret almindeligt, og det vil ofte resultere i, at man er nødt til at fjerne en tand hos hesten. Hvis man ikke opdager hestens tandproblemer, kan det give mange problemer for hesten og hesteejeren.

 

Hestens adfærd

En af de ting, som tandproblemer kan føre til, er adfærdsproblemer, fordi hesten ikke har lyst til at gøre det, som man beder den om, fordi den har ondt. Rigtig mange hesteejere har oplevet, at deres hest er blevet lettere at håndtere eller er blevet gladere, når de har fået løst et problem med tænderne. Det kan f.eks. være tandproblemer, som har endt i en tandudtrækning, hvor hesteejeren oplever, at hesten bliver lettere i ridning efter tandudtrækningen. Før tandudtrækningen har der måske været problemer i ridning eller med at spise, og nogle heste har måske udvist sky adfærd eller aggressive sider.

 

Observer hestens tænder

Det er vigtigt, at man som hesteejer sørger for, at hesten får efterset sine tænder regelmæssigt. Hesten har brug for pasning og pleje af tænderne, og selvom de ikke skal have børstet tænder, så har de brug for hvert halve eller hele år, at dyrlægen ordner tænderne. Man vil som hesteejer ofte kunne opdage, at hesten har ondt i tænderne, hvis man kigger efter. Det kan være, at hesten ikke spiser lige så godt eller gumler mere på biddet. Det kan være, at hesten ikke går på samme måde som den plejer i ridningen eller måske trækker hesten sig og vil helst slappe af. Er dette tilfældet, kan det meget vel være tænderne den er gal med.

 

Få dyrlægen til at ordne tænderne

Som hesteejer er man forpligtet til at passe på hesten og hjælpe den, når den har brug for det. Derfor bør man få dyrlægen til at tjekke hestens tænder regelmæssigt, ligesom man bør få dyrlægen ud, hvis man har mistanke om, at der er noget galt. Rigtig mange hesteejere, får tænderne efterset, når de alligevel skal have vaccineret hesten hvert halve eller hele år. Det er dog vigtigt, at man er klar over, at nogle heste ikke kan nøjes med et tandeftersyn en gang om året, og er det tilfældet, skal man få dyrlægen ud oftere.

Når dyrlægen skal ordne tænderne, er det en rigtig god idé at vælge en dyrlæge, som er specialist i tænder. Nogle hesteejere har oplevet, at dyrlægen har gjort mere skade end gavn på hestens tænder. Derfor kan man med fordel vælge en hestetandlæge eller en dyrlæge, som er meget erfaren i at ordne hestens tænder. Dyrlægen vil raspe tænderne, så der ikke er hager og spidser, der generer i munden. Samtidig vil dyrlægen kontrollere, at hestens bid er korrekt og sikre, at hesten ikke har betændelsestilstande eller sår, der kan være skyld i smerter og ubehag.

 

Tandbehandling kan give positivt resultat

Har du oplevet, at din hest ikke har fungeret i ridningen, så vil du i nogle tilfælde være heldig, at det bliver bedre efter en tandbehandling. Rigtig mange hesteejere har oplevet en positiv effekt af at få ordnet hestens tænder, og på den måde fået en hest, der er bedre tilpas og som hellere vil arbejde under rytter. Langt de fleste heste bliver redet med et bid i munden, og det øger risikoen for, at dårlige tænder kan give problemer. Problemer som følge af tandskader og tandsmerter hos heste, kan i høj grad undgås ved at være opmærksom.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en tandbehandling til heste?

Prisen på tandbehandlinger til heste kan variere alt efter hvad der skal ordnes. En almindelig tandraspning, hvor dyrlægen ordner det basale, koster normalt mellem 1500 og 2000 kroner, mens det kan blive væsentligt dyrere, hvis der skal rykkes en tand ud eller give medicin i forbindelse med tandbehandlingen. Spørg din dyrlæge om prisen, hvis du er i tvivl. I nogle tilfælde, vil din hesteforsikring dække udgifter til tandbehandlinger.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på