Allergi hos kat

5 min

Læs guiden til almindelige symptomer, som katteejer er du ansvarlig for at sikre din kats helbred. Det er derfor meget vigtigt at du er obs på de mest almindelige symptomer på sygdom hos katten, og sørger for at den bliver tilset af en dyrlæge hvis den går og skranter. Det kan godt være vanskeligt at lure om en kat har det godt. Katte er af naturen både byttedyr og rovdyr hvilket betyder at de helst ikke viser svaghed – heller ikke selv om de har det rigtig skidt. Du kan sagtens opleve at en kat spinder og udviser forholdsvis normal adfærd under sygdom, også selv om denne er forbundet med smerter og ubehag.

Derfor handler det om at være meget opmærksom på selv de mindste ændringer i kattens adfærd. Hvis den går og gemmer sig, ikke spiser, og samtidig virker afvisende eller måske ligefrem aggressiv i sin omgang med familiens øvrige medlemmer (eller andre dyr, som den normalt er glad for), kan det være tegn på at katten ikke har det godt. Samtidig er det meget vigtigt at du holder øje med om katten kaster op eller har hyppig, eventuel vandig, afføring. En kat er nemlig mere skrøbelig når det handler om væsketab, og vil hurtigt opleve nyresvigt hvis den taber for meget væske.

Derfor er det bare om at komme af sted til dyrlægen, helst inden for det første døgn, hvis katten har hyppige opkastninger eller diarre. Du bør samtidig sikre at alle symptomer er nedfældet, da dette vil give dyrlægen de bedste forudsætninger for at stille en korrekt diagnose og dermed påbegynde den bedst mulige behandling. De mest almindelige sygdomme hos katte er forårsaget af vira, bakterie infektioner, alderdom eller arvelige sygdomme. Men vidste du at en kat faktisk godt kan udvikle allergiske reaktioner, på samme måde som mennesker?

 

Kan katte være allergiske?

Måske tænker du mest på katteallergi hos mennesker når du ser ordene ”kat” og ”allergi” i samme sætning. Men lige som hos mennesker kan katte også udvikle allergi og overfølsomhed. Allergi er en autoimmun lidelse. Dette betyder, kort fortalt, at immunforsvaret reagerer i overdreven grad på stoffer som kaldes allergener, det vil sige stoffer som fremkalder allergiske reaktioner. I den anledning frigives stoffer som kaldes histaminer. Herved påvirkes produktionen af udflåd fra næse og øjne samt de små blodkar og mavens produktion af saft. Hvis du selv har oplevet en allergisk reaktion i form af eksempelvis høfeber vil du sikker kunne nikke genkendende til den løbende næse, rødmen i kinderne, øget tåre produktion og opsvulmede eller tilstoppede luftveje. Dette skyldes histamin reaktionen – og denne ses også hos katte.

 

Hvilke typer allergi kan katte få?

De hyppigst forekommende former for allergi hos katte kommer til udtryk gennem kløe og sår i huden. Her er der ofte tale om allergi over for luftbårne allergener, for eksempel pollen eller husstøvmider, samt lopper. Den allergiske kat vil ofte udvise tegn på sygdom i form af rindende øjne, besværet vejrtræning, hoste og nys, eventuelt suppleret med opkast eller diarre hvis også maven og tarm systemet er berørt. Som nævnt oven for er det vigtigt at være opmærksom på sådanne symptomer, da katten er et forholdsvis skrøbeligt væsen med et sårbart system.

En kat med allergiske reaktioner i huden vil slikke sig mere end normalt, hvilket kan afstedkommer store, hårløse plamager og sår i huden. Katten kan også finde på at klø sig bag ørerne med bagpoterne og derved skabe sår og rifter i nakken. Her bør du være obs på at rense og desinficere, så der ikke opstår infektion og abscesser. Som nævnt er det ofte luftbårne allergener som forårsager allergi hos katte. Men også agenter i kattens foder kan afstedkomme allergiske reaktioner. Derfor er det vigtigt at få foretaget en grundig analyse hos en dyrlæge, så at allergien kan behandles bedst muligt, eventuelt med en varig ændring af kattens daglige foder.

 

Hvordan tester man en kat for allergi?

En dyrlæge kan ikke direkte teste katten for allergi på samme måde som man kan med en prik test til mennesker. Hvad dyrlægen kan gøre er at undersøge katten og på baggrund af dens sygdoms historie og kattens overordnede symptom billede diagnosticere katten. Når dyrlægen har udelukket andre sygdomme, for eksempel virus eller bakterie infektioner samt parasit angreb og svamp i huden, vil han eller hun kunne stille diagnosen allergi. Denne kan testet på forskellige måder, og dermed bringe dyrlægen tættere på en endelig og mere præcis diagnose.

Dette sker først og fremmest gennem en kostændring. Der findes forskellige typer kattefoder målrettet katte med allergi. I mange tilfælde vil man kunne se næsten øjeblikkelige ændringer i kattens sygdomsbillede efter et skift fra dens almindelige foder til det allergivenlige af slagsen. Ses der ikke efter otte uger en bedring i kattens tilstand, kan dyrlægen vælge at udtage en blodprøve som testes for reaktivitet på diverse allergener ved måling på det såkaldte IgE antistof. Denne type test kendes også fra mennesker, og giver et retvisende billede af individets reaktionsmønster i forhold til eksempelvis diverse fødevare emner, husstøvmider eller pollen.

 

Hvordan behandles allergi hos kat?

Hvis dyrlægen påviser allergi hos din kat er det faktisk forholdsvis nemt at behandle den nuværende reaktion. Dette sker ved hjælp af lokale eller systemiske midler så som antihistaminer eller steroider som slår immunsystemet ned og samtidig hjælper huden med at hele. Samtidig kan dyrlægen med en procedure som kaldes hyposensibilisering forebygge fremtidige allergiske reaktioner hos din kat, og dermed spare den for megen ubehag. Hyposensibilisering foregår ved hjælp af en årlig vaccine, og er en form for immunterapi som er både blid og skånsom over for katten.

Op imod halvfjerds procent af patienterne kan holde sig symptomfri resten af livet med hyposensibilisering. Og oplever din kat stadig symptomer i luftvejene kan disse afhjælpes med enten binyrebark hormon eller en særlig inhalator til katte. Hvis du har mistanke om at din kat har udviklet allergi er det derfor en god idé at få den tilset af en dyrlæge, så den kan få den rette behandling og dermed slippe for kløe, udslæt og irritation.

Ofte stillede spørgsmål

Har jeg katteallergi?
Hvis du ikke kan tåle pelsdyr, er det normalt at have symptomer som kølende øjne, nys og tilstoppet næse. Det minder meget om alm. Høfeber.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på