Naturlige måder at forbedre din kats sundhed på

Dato 11.02.2024 4 min

Det er afgørende at passe sin kat godt, hvis man vil opretholde dens sundhed, og dermed sikre den det længst mulige gode liv, hvor du kan have glæde af den. Der er mange naturlige måder, hvorpå du kan støtte din kats velbefindende, så det behøver altså ikke kun indebære medicin og dyrlæger, at holde styr på kattens sundhed. Her på siden, kan du blive meget klogere på, hvad du som katteejer selv kan gøre, for at sikre din kat et sundt liv både mentalt og fysisk.

 

Fokus på ernæring af katten

En af de mest oplagte måder at sikre din kats sundhed på, er ved at give den korrekt ernæring. Ved at give din kat et godt kvalitetsfoder, som opfylder det en kat har behov for, er man allerede godt på vej. Det er en god idé at vælge et proteinrigt foder, da katte er naturlige kødædere, og deres kost bør altid være med et højt indhold af animalsk protein. Samtidig er det vigtigt at vælge et foder, som ikke er fuld af fyldstoffer og kunstige tilsætningsstoffer. Derfor er det altid en god idé at læse ingredienslisten, og på den måde sikre, at man vælger et foder uden kunstige farver eller konserveringsmidler.

En kat kan også have glæde af at spise friske fødevarer. Det gælder f.eks. i form af kogt kylling eller fisk, som kan være med til at tilføje variation til kattens foder, og give den yderligere gode næringsstoffer.

En sidste ting i forhold til ernæring er, at det er vigtigt, at katten har adgang til frisk vand hele tiden. Et tilstrækkeligt vandindtag er nøglen til kattens sundhed, og har betydning for dens nyrefunktion og fordøjelsessystem. Derfor skal du altså sørge for, at katten har adgang til rent og frisk vand, og det kan f.eks. gøres gennem en drikkefontæne, hvor katten har mulighed for at drikke rindende vand, hvilket mange katte foretrækker.

 

Regelmæssig motion for din kat

Katte kan godt have en tendens til at være inaktive, hvis ikke de bliver opmuntret til aktivitet. Regelmæssig motion er afgørende for kattens sundhed, og for at forhindre overvægt hos katten. Hvis katten bliver overvægtig, kan det føre til en række sundhedsproblemer for katten både i øjeblikket og på sigt.

Det kan være en god idé at bruge legetøj i form af laserpointere, fjerlegetøj og bolde til opmuntring til leg og motion. Katte er legesyge, og derfor rimeligt nemme at aktivere på denne måde. Det er også en god idé at give katten klatrehylder og forskellige strukturer, som den kan klatre i og udforske. Det hjælper også katten med at holde sig aktiv. Det kan også være en idé at øve katten i at gå i sele, for så kan man gå tur med katten udendørs. Dette er særligt godt, hvis man har en indekat, som ellers ikke kommer ud. Mental stimulation er også en måde at aktivere katten på. Kedsomhed og stress kan føre til adfærdsproblemer og sundhedsproblemer.

Man kan også få puslespilslegetøj og foderdispensere, som kan være med til at stimulere kattens hjerte og opmuntre og aktivere dens naturlige jagtinstinkter. Det er en rigtig god idé regelmæssigt at udskifte legetøjet og give katten nye ting, som kan aktivere den på ny.

 

Pleje af din kat

En ting, der er afgørende for at katten har det godt, er en god pleje. Der findes naturlige kosttilskud, som kan understøtte kattens sundhed, men det er dog en god idé at konsultere en dyrlæge, inden man begynder at give katten kosttilskud. Det kan f.eks. være en god idé at give katten omega-3 fedtsyrer, som kan fremme hud- og pelskvalitet, samt understøtte kattens hjerte- og nyresundhed. Produktet probiotika kan understøtte kattens fordøjelsessystem og styrke kattens immunsystem. Glucosamin og chondrotin kan hjælpe med at opretholde sunde led, især hos ældre katte. Der findes også naturlige produkter, der kan forebygge parasitproblemer hos katte.

Regelmæssig pelspleje er også vigtig for katte, især de langhårede katte. Det er også med til at identificere loppeangreb. Netop loppeangreb, kan man også forhindre eller forebygge ved brug af visse æteriske olier, men igen er det en god idé at konsultere en dyrlæge, inden man bruger dette.

 

Stressfrie omgivelser

Katte kan godt blive stressede, og det kan være særdeles skadeligt for deres sundhed. Derfor bør man gøre sig umage med at sikre, at katten har et sted, hvor den kan være i ro og mag. Det kan man gøre ved at lave stressfrie zoner for katten, hvor den føler sig tryg og tilpas.

Kort sagt er det ikke så svært at gøre noget godt for katten sundhed, men udover de ting, som man selv kan gøre, er det en god idé at konsultere en dyrlæge regelmæssigt, da han eller hun også kan hjælpe med at passe på kattens helbred.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor gamle bliver katte?

Det er ret forskelligt hvor gammel katte bliver, og det er også lidt racebestemt. Det er dog ganske normalt, at en kat bliver mellem 10 og 15 år gammel, og der er set mange katte, som er blevet væsentligt ældre end dette. Ved at fremme kattens sundhed, vil den med stor sandsynlighed leve længere.

Kan man give katte kosttilskud?

Ja det kan man godt, men det er altid en god idé at konsultere en dyrlæge inden man begynder at give katten diverse kosttilskud. Hvilke der er godt for din kat, kan dyrlægen være med til at rådgive omkring. Man kan f.eks. give katten omega-3 fedtsyre eller probiotika som tilskud.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på