Kattens pasning og pleje

Dato 01.06.2022 9 min

Har du fået kat – måske endda for første gang i dit liv? Så kan du glæde dig til mange år med hygge og trofast følgeskab. Katte er nemlig ikke så enspænderagtige som man måske skulle tro. Selv om katte ikke er flokdyr, betyder det ikke at de er asociale. Du vil blive overrasket over hvor glad din kat vil være for at være tæt på dig, hygge og spinde. Din kat sætter med andre ord pris på dit selskab. Og som kattens ejer er det din opgave at gengælde denne affektion med kærlig opmærksomhed og den bedste pleje som kan sikre kattens trivsel.

 

Pleje i hverdagen

Selv om katte ikke stiller de samme høje krav som hunde når det handler om aktivering og generel pleje, vil du stadig skulle hjælpe din kat på nogle punkter. Dette gælder især hvis du har anskaffet dig en tykpelset og langhåret kat, og hvis katten samtidig går inde. Katten kan få brug for en hjælpende hånd i forbindelse med sin daglige pleje – et behov som vokser i takt med at katten bliver ældre. Og det samme gælder kattens behov for medicinering.

Har du en drøm at købe en kat? Så klik her og se salgsannoncer

Pels og poter

En kat af racen Perser, Turkish Van, Siberian, Maine Coon eller Norsk Skovkat er velsignet med en lang flot pels, som kræver en del pleje. Katten bruger en del tid på dette hver dag, men vil ikke altid kunne få bugt med de værste knuder i den tykke pels på egen hånd – eller pote. Du kan med fordel anskaffe en speciel børste til langhårskatte, særligt designet til at gøre kål på de såkaldte knotter. De fleste racekatte fra opdræt er vokset op med pelspleje og er derfor vant til at få hjælp fra mennesker. Mindst et par gange om ugen bør du rede pelsen grundigt igennem på din kat. I fældeperioderne er det en god idé at børste katten hyppigt, så du slipper for pels over hele huset samt opgylpede hårboller i tide og utide.

Hvis din kat ikke er en udstillingskat kan du vælge at lette dens arbejde ved at lade den løveklippe om sommeren. Det ser måske frygteligt dumt ud. Men katte vil føle det som en enorm lettelse at slippe af med den tykke og tunge pels. Selv om katten har et krattetræ i hjemmet bør du sørge for at klippe dens kløer i ny og næ. Især ældre katte har tendens til at få tykke kløer, som kan være svære at slide ned. Og så risikerer du at kloen gror ind i trædepuden, hvilket er meget smertefuldt for katten.

 

Ører og tænder

Katte har ikke samme tendens til øreproblemer og infektioner som hunde – men u bør dog alligevel holde øje med din kats ører. Hvis katten klør sig meget i øret, og dette væsker eller bliver rødt, kan det være tegn på eksempelvis øremider, som er en form for skab. Der kan også være risiko for en tilstand som kaldes blodøre, som kan opstå i forbindelse med infektion. Her vil der optræde en blodansamling i øret, som skal tømmes af en dyrlæge. Hvis din kat klør sig meget og ryster voldsomt på hovedet bør du tjekke øret for denne tilstand.

Katte kan få tandsygdomme på samme måde som mennesker. Du bør børste tænder på din kat en gang om ugen, især hvis den tilhører en af de racer som har tendens til parodontose eller det der kaldes FORL – en forkortelse for Feline Oral Resorptive Lesions, hvilket er en tilstand hvor kattens tand nedbrydes indefra. Det er i særdeleshed de brachycephale (fladsnudede) racer som for eksempel Perser som kan have problemer med tænderne, da disse sidder meget tæt på grund af manglende plads. Derfor er det en god idé at lade dyrlægen tjekke kattens tænder oftere end den ene gang om året hvor I er til sundhedstjek, så katten ikke lider i stilhed.

 

Orm og lopper

Selv om katten ikke kommer ud kan den stadig blive smittet med lopper – og dermed bændelorm. Sidstnævntes æg kan nemlig overføres via lopper. Og du kan komme til at medbringe lopper eller loppeæg i dit tøj hvis du har besøgt et hus hvor der bor dyr med lopper. Når katten får lopper vil den klø sig en del. Kløen opstår idet loppen bider sig fast og suger blod fra katten. I mange tilfælde opstår loppeallergi, hvor katten reagerer med overfølsomhed over for de stoffer som loppen frigiver når den bider. Dette vil udmønte sig hårløse pletter og sårdannelser som kan give anledning til bylder.

Derfor bør du i det øjeblik du får mistanke om at katten har lopper sørge for at undersøge den derfor. Du kan rede katten med en tættekam og tørre denne af med våd køkkenrulle. Kommer der rustrøde pletter i køkkenrullen er det tegn på loppe efterladenskaber, som indeholder rester af blod. Hvis du vil være helt sikker på at slippe af med lopperne samtidig med at du eliminerer risikoen for en orme infektion bør du få dyrlægen til at ordinere en kombinationskur. Denne kan for eksempel bestå i tabletter som skal administreres oralt, eller dråber som skal påføres kutant, det vil sige på huden. Her er det meget vigtigt at du udelukkende benytter ormekur og loppekur som er beregnet til katte. Hvert år dør mange katte fordi deres ejere har behandlet dem med præparater til hunde – og disse er meget giftige for katte.

 

Hvordan giver jeg min kat piller?

Hvis din dyrlæge har udskrevet receptpligtig medicin til din kat, er det din opgave at få pillerne i den. Der er stor forskel på hvordan en kat reagerer på at få administreret medicin i form af piller. Dog findes der visse tricks du kan benytte i den anledning. Hvis katten er vant til de velsmagende glucosamin tabletter, som leveres i blisterpakke, vil den ved den blotte lyd af folie der brydes stå parat til at sluge hvad end der kommer ud af en sådan. Denne type kosttilskud er det rene slik for katten. Dette trick kræver selvfølgelig at du flere gange har givet katten glucosamin tilskud fra blisterpakker. Og da netop dette kosttilskud er særdeles gavnligt for kattens led, kan det kun anbefales at påbegynde en sådan rutine.

En anden metode er at gemme pillen i kattens vådfoder. Men nærmest uanset hvor umage du gør dig med at pakke pillen ind i paté eller pasta vil den fine kattesnude kunne opsnuse pillen, og spise uden om. Og skulle katten komme for skade at få den grimme pille i munden kan den hurtigt spyttes ud igen. Du kan vælge at knuse pillen og blande den i kattemaden. Men her skal du være helt sikker på at katten spiser op – og det er langtfra garanteret. Og det er samtidig sandsynligt at katten ikke vil røre maden hvis den dufter bare den mindste smule af medicin.

Den mest sikre måde at administrere medicin i pilleform til sin kat er ved at tvinge den ned i halsen på dyret – bogstaveligt talt. Dette lyder voldsomt. Og mange katteejere har da også oplevet at blive flået i laser når katten skulle medicineres.

Du behøver dog ikke at være bange for at det går så galt. Hvis du følger nedenfor beskrevne trin, burde du kunne få pillen i katten uden den store ballade.

1. Pak katten ind i et håndklæde eller et tæppe, så den ikke kan stikke af eller rive. Du behøver ikke at vikle tæppet særligt stramt.

2. Hvis katten gør stor modstand kan du vælge forsigtigt at fiksere den mellem dine knæ.

3. Du skal forestille dig at du sidder overskrævs på katten mens den ligger på gulvet på gulvet uden selvfølgelig på noget tidspunkt at placere din kropsvægt på kattens ryg.

4. Hvis du er højrehåndet, tager du med venstre hånd kattens hoved i et fast greb, med tommel- og pegefinger på hver sin side af kæben. På den måde kan du tvinge kattens mund åben. Er du venstrehåndet bruger du højre hånd til dette formål. Pillen bør være placeret mellem den dominante hånds tommel- og pegefinger.

5. Løft kattens ansigt mod loftet og åbn samtidig munden på katten. Pillen placeres bagest på kattens tunge, og munden lukkes hurtigt igen. Inden du giver slip på katten kan du gnubbe dens næse og stryge den i nedadgående bevægelser på halsen. Dette vil stimulere synke refleksen.

6. Beløn katten med rosende ord og en godbid – og hold øje med at den ikke bare gylper pillen op igen.

Klar til at købe en kat? Se katte til salg her

Findes der alternativer til piller?

Nogle katte bliver nærmest paniske når de skal have deres medicin, og kan have vanskeligt ved at komme ned igen oven på den grimme oplevelse. Modviljen kan skyldes mange ting, for eksempel traume hos katten – og i mange tilfælde er det så stressende for katten at den måske nærmest var bedre stillet uden medicin. Hvis din kat på det kraftigste modsætter sig indgift af tabletter, selv efter at I har prøvet det mange gange, kan du vælge at kigge på alternativer. Du kan for eksempel vælge at ladedyrlægen administrere medicinering med antibiotika. Her får katten med to døgns mellemrum en sprøjte i stedet for en pille – eller du kan vælge at lade katten indlægge til behandling.

Ormekur kan gives som en flydende opløsning eller i pastaform, hvilket kan være mere skånsomt for katten. Du kan også vælge at behandle katten med en all round loppe- og ormekur i form af dråber som påføres i nakken. Du bør altid følge dyrlægens anvisninger når du skal give katten medicin. En antibiotika kur skal altid følges til dørs. Og ormekur eller loppekur skal altid være af den type og i de mængder som dyrlægen ordinerer.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på