Hvilket vaccination skal min kat have

8 min

Har du netop erhvervet dig en ny firbenet ven af typen som har knurhår og siger mjav? Så er du sikkert interesseret i at give den så langt og sundt et katteliv som overhovedet muligt. Dette kan du gøre ved at forsyne katten med det rette foder, frisk vand, og selvfølgelig masser af ærlig opmærksomhed. Du bør dog også sørge for at tage katten med til dyrlæge en gang om året så den kan få et generelt helbredstjek. I den anledning an det være fornuftigt at lade dyrlægen vaccinere din mod diverse sygdomme. Her kan du læse mere om hvorfor – og mod hvad – du bør lade katten vaccinere.

 

Standard vaccinationer til kat

Når du i forbindelse med dit årlige dyrlæge besøg får katten vaccineret er det med en kernevaccine som indeholder beskyttelse mod de mest almindelige og udbredte virus infektioner. Blandt disse findes Rhinotracheitis, Calicivirus og Panleukopeni. Der ud over kan du tilvælge vaccine mod Chlamydia, Katteleukæmi og Rabies. Vacciner mod disse sygdomme gives som oftest når katten skal ud og rejse, eller i forbindelse med lokale udbrud.

 

Hvad er Rhinotracheitis?

Felin Viral Rhinotracheitis, forkortet FVR, er en form for herpes infektion som angriber kattens øjne samt de øvre luftveje. Er katten inficeret med denne virus i en ung alder, eller har den et nedsat immun forsvar, vil den udvise symptomer så som øjenbetændelse med vandigt eller betændt flåd, nysen og flåd fra næsen, feber og i slemme tilfælde sår på øjets hornhinde. Rhinotracheitis er således en meget ubehagelig og smertefuld tilstand, som desværre ikke kan kureres. Det er muligt at behandle de lokale symptomer med eksempelvis øjendråber, salve, antibiotika mod betændelse og Aciclovir som nedkæmper virussen. Men den bedste beskyttelse mod herpes hos katte er altså en årlig vaccination.

 

Hvad er Calicivirus?

Calicivirus er, i lighed med Felin Viral Rhinotracheitis, en virus infektion som angriber kattens øje og øvre luftveje. Det kan godt være svært at skelne mellem de to forskellige sygdomme, som tilsammen udgør kategorien Katteinfluenza. Symptomerne på Calicivirus ligner også symptomerne på FVR, lige som den akutte behandling er den samme. Ved Calicivirus vil der optræde irritation førende til udflåd fra næse og øjne, besværet vejrtrækning, nysen og sår i mundhulen. Disse kan behandles med antibiotika og, skulle de være meget slemme, smertestillende medicin. Det er vigtigt at få sårene behandlet, da tilstanden kan gå hen og blive kronisk uden behandling, hvilket er meget smertefuldt for katten.

Calicivirus er desværre en meget smitsom sygdom. Katte pådrager sig som oftest Calicivirus gennem omgang med andre katte. Derfor er det en god idé at lade katten vaccinere, så den ikke er med til at sprede sygdommen. I langt de fleste tilfælde kan kattens eget immunforsvar nedkæmpe Calicivirus. En sjælden variant af sygdommen fører desværre til blødninger og død. Dette sker heldigvis ikke så hyppigt – men du bør alligevel lade dyrlægen tage et kig på din kat, skulle der opstå mistanke om Calicivirus.

 

Hvad er Panleukopeni?

Felin Panleukopeni, også kaldet Kattesyge, forårsages af det frygtede Parvovirus – et DNA virus som angriber kattens mave og tarmsystem. Kattesyge er en alvorlig tilstand med et kort sygdoms forløb som i de fleste tilfælde fører til akut og smertefuld død. Panleukopeni betyder mangel på hvide blodlegemer hvilket skyldes at Parvovirus svækker immunsystemet. Hos en ung kat eller en kat med i forvejen nedsat immunsystem vil sygdommen således nærmest med sikkerhed nede fatalt hvis ikke katten kommer meget hurtigt i behandling.

Da Kattesyge er en virus infektion kan den ikke nedkæmpes. Behandling af Kattesyge vil således mestendels bestå i symptom behandling. Dyrlægen vil sørge for at katten får væske, som skal kompensere for tab af væske gennem diarre og opkastninger, samt antibiotika som kan forebygge vækst af patogene bakterier i kattens tarm system. Og så er det ellers bare at håbe på at kattens immun system er stærkt nok til selv at komme infektionen til livs. Som det fremgår er det vigtigt at vaccinere mod disse ubehagelige sygdomme. Når du lader katten vaccinere bidrager du samtidig til begrænsning af risikoen for smitte, og beskytter dermed andre katte i nærheden.

 

Yderligere vacciner og rejsevaccination af katte

Foruden de tre oven for beskrevne kattesygdomme er det muligt at tilvælge vaccine mod Chlamydia og Katteleukæmi. Skal du eksempelvis sætte din kat i kattepension i forbindelse med ferie er der som regel krav om at katten er vaccineret inden for et bestemt tidsrum. Og der ud over er det en god idé at tilvælge de ekstra vacciner – blot for en sikkerheds skyld. Skal katten med ud og rejse, eller flytter I til et andet land, bør du få din kat vaccineret mod Rabies. I Danmark er Rabies så godt som ikke eksisterende, og derfor indgår Rabies vaccine ikke som en del af standard vaccinations programmet. Men i andre lande er situationen en anden. Og derfor bør du tilvælge Rabies vaccine hvis rejsen går mod mere eksotiske himmelstrøg.

 

Hvad er Chlamydia hos katte?

Chlamydia Felis er, lige som det er tilfældet med human Chlamydia, en bakterie infektion. Men hvor Chlamydia hos mennesker typisk er venerisk overført, det vil sige en kønssygdom, udarter katte Chlamydia sig primært i form af øjenbetændelse og smitter blot ved nærkontakt. En kat, som er smittet med Chlamydia, vil således præsentere med flåd – klart eller betændt – fra øjnene samt forkølelses lignende symptomer (hoste, nysen, flåd fra næsen og så videre). Dyrlægen kan bekræfte mistanken om Chlamydia felis ved at dyrke bakterier fra kattens øjenslimhinde, eller ved hjælp af en PCR test. Denne test kan også påvise herpes virus og dermed hjælpe dyrlægen til at stille en præcis diagnose.

Chlamydia behandles med antibiotika. Da chlamydia er temmelig smitsomt er det en god idé at lade samtlige katte i eksempelvis et opdræt, en kattepension eller et katteri vaccinere. Derved minimeres risikoen for udbrud, og en smitte som kan være nærmest umulig at begrænse.

 

Hvad er Katteleukæmi?

Katteleukæmi forårsages af det der i dyrlægefaglige termer kaldet Feline Leukemia Virus eller FeLV, en retrovirus af samme type som HIV. Du skal dog ikke være nervøs for at blive smittet med Katteleukæmi, da sygdommen ikke smitter mellem katte og mennesker, eller andre dyr for den sags skyld. Katteleukæmi overføres mellem katte gennem spyt, blod, og til en vis grad urin eller fæces. Virus kan ikke overleve uden en vært i mere end allerhøjst et par timer. Katte vil som regel pådrage sig vira gennem leg, soignering, parring eller kamp. Og killinger kan få overført sygdommen fra moderen in utero eller gennem modermælken. Det aggressive virus angriber de hvide blodlegemer forårsager anæmi (blodmangel) eller lymfom, og vil på grund af sin immun undertrykkende effekt også gøre katten ekstra sårbar over for dødelige infektioner.

Udsættelse for Feline Leukemia Virus behøver dog ikke at være fatal for en kat. Op imod halvfjerds procent af de individer, som støder på dette virus, vil være i stand til enten at modstå infektionen eller bekæmpe virus på egen hånd – eller pote. Risikoen for at pådrage sig Katteleukæmi er stort set ikke eksisterende for indekatte som ikke har kontakt med andre katte i husholdningen. Hvis din kat er udekat, og du ikke har bygget et kattevoliere eller en løbegård som holder andre katte ude (og din egen kat inde) stiger risikoen for at din kat udsættes for den farlige virus infektion.

 

Rabies hos katte – en risiko i visse verdensdele

De fleste mennesker forbinder mestendels ordet Rabies med hunde eller ræve – måske fordi det danske navn for Rabies er Hundegalskab. Men faktisk kan også katte smittes med rabies, omend risikoen her til lands er yderst begrænset. Rabies er en virus sygdom som rammer hjernen og centralnervesystemet. Smitten overføres som oftest ved bid, og rejser fra bidstedet mod hjernen langs med nerve banerne. Når virus når sin destination vil symptomerne begynde at optræde. En kat som er smittet med Rabies vil den faktisk udvise samme symptomer som en smittet hund. Disse er primært af adfærdsmæssig art, da det er hjernen og nerverne som primært rammes. Katten vil som regel blive sløv i de indledende faser, og dernæst udvise aggressiv og frygtløs adfærd. I de sidste faser vil katten bide uden grund, og sluttelig sygne hen og dø.

Et typisk Rabies forløb tager op imod ti dage. Hvis du eller dyrlægen har mistanke om Rabies skal katten øjeblikkelig sættes i karantæne hvor den ikke kan komme til at gøre skade på dyr eller mennesker. Der er ingen kur mod Rabies – og derfor er det vigtigt at du lader din kat vaccinere hvis du medbringer den til et område hvor der er høje forekomster af Rabies, her under primært Asien og Afrika samt Central- og Sydamerika. Som det fremgår er det en god idé at være up to date med kattens vaccinationer. På den måde kan du spare katten for mange lidelser og smertefulde sygdoms forløb, blot ved et enkelt lille prik en gang om året.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget koster katte vaccine?

Vaccination, standard. DKK 932,00 kr. 
Vaccination 2. Basis, killing. DKK 439,00 kr.
Rabies vaccination DKK 448,00 kr. 

Hvad koster sundhedstjek af kat?
Et sundhedstjek i forlængelse af vaccination koster omkring 525,00 kr.
Hvad koster øretatovering af kat?
Det koster 150,00 kr. og det danske katteregister tager 145,00 kr. for en registrering.

På Dyreportal.dk kan du sælge dit kæledyr.
Kvit og frit.

Følg os på